Fantasztikus, eldugott, romantikus öblök Horvátországban

Aerial view of the heart shaped Galesnjak island on the adriatic coast of Croatia.

Sokan eleve azzal a céllal indulnak Horvátországba, hogy nyaralásuk során minél több izgalmas és eldugott öblöt fedezzenek fel maguknak, ahol egész nap senki sem zavarja meg a pihenést. Szerencsére az Adria hosszú, csipkézett, tagolt partvonala számos kitűnő helyszínt biztosít ehhez a romantikus és elvonulós fürdőzéshez. Fél-egy óra keresgélés után majdnem mindenütt rálelhetünk olyan icipici öbölre, ahol egy családnál több ember nem is férne el, így biztos, hogy a kíváncsi tekintetektől mentesen pihenhetünk egész nap. Érdemes jól felszerelkezni egész napra való hideg élelemmel és innivalóval, mert ezek az öblök jellemzően messzebb esnek a büféktől, éttermekről. Íme, néhány tipp kalandvágyóknak, hogy merre érdemes keresgélni:

Cres sziget, Lubenice környéke
Lubenice mellett meredek szirtek övezik az öblöket, így, ha magányra vágyunk, nagy valószínűséggel megtalálhatjuk a saját kis privát strandunkat, főleg, ha egy kis sziklamászás sem rémít meg minket. A gyönyörű látványon és a kristálytiszta tengeren kívül azonban mást nem nagyon találunk Lubenice környékén, ezért megfelelő mennyiségű enni- és innivalót mindenképp vigyünk magunkkal egy nagyobb hűtőtáskában.

Rab sziget, Kampor – Dundo
Rabot a legzöldebb horvát szigetként is szokták emlegetni, hiszen a nyugati partját dús vegetáció borítja. Rövid kompozás után léphetünk a szigetre, amelyek gyakran indulnak főszezonban, így maximum 1-2 óra várakozás után már tengerre is szállhatunk. A komppal közeledve még elég hihetetlennek tűnik, hogy egy mediterrán paradicsomba érkeztünk, a sziget keleti oldala ugyanis merőben más látványt nyújt: leginkább holdbéli tájra emlékeztet. A vágyott mediterrán növényzet azonban a Kamportól délre eső terület természetvédelmi övezetben már kellemes árnyas pihenőhelyekkel vár minket. Egy igazi barangolós, biciklizős, miniöblös paradicsomba léphetünk – szó szerint, hiszen az autót legtöbbször kívül kell hagynunk a természetvédelmi övezeten. Pár száz méter séta után azonban nagyszerű robinzoni élményekben lehet részünk, ha nem riadunk vissza egy kis kalandtól.

Fine beach in Lubenice, Cres, Croatia

Zadar – Dugi Otok sziget
A Zadar melletti „hosszú sziget” partja – mert ezt jelenti a Dugi Otok név – valóban sok-sok kilométeren keresztül vár felfedezésre, igazi vadregényes öblökkel, szirtekkel. Katamaránnal vagy csónakkal juthatunk el ide, de Zadarig szerencsére közvetlen autópálya vezet. A viszonylag érintetlen sziget 50 km hosszan nyúlik el az Adrián, és sűrűn tagolt, csipkézett partja rengeteg strandolásra alkalmas nyugodt kis öblöt és partszakaszt rejt. Dugi Otokon biciklivel is közlekedhetünk, azonban e tájon különösen fontos, hogy csakis sok vízzel és elegendő élelemmel felszerelkezve vágjunk bele a kalandba, mert csak gyéren van ellátva éttermekkel, büfékkel.

Galesnjak sziget
Ha valaki szeretné kimaxolni a romantikát, akkor Galsnjak az ő szigete. Ez az ici-pici sziget Zadar és Pašman között nem véletlenül lett a szerelmesek szigete: valódi szív alakja van, és ráadásul teljesen természetes képződmény. Galesnjak egy igazi, romantikus lakatlan sziget, ahová gyakran áteveznek a párok, ha egy kis magányos fürdőzésre vágynak. Ez a csodás romantikus rejtekhely magánkézben van, de tulajdonosa valószínűleg szintén volt már szerelmes, mert ingyen is megengedi, hogy a szerelmesek idehajózzanak egy-egy délutánra. Persze arra is van lehetőség, ha valaki kizárólag kettesben szeretne itt eltölteni egy kis időt: A 130.000 nm-es szigetecskét ki is lehet bérelni, ha valóban maximumon szeretnénk élvezni a lakatlan sziget romantikáját.
Ha szeretné kiszámolni, mennyibe fog kerülni az útiköltség, autópályadíjjal és kompdíjjal együtt, akkor kattintson ide: Útiköltség kalkulátor

MEGOSZTÁS