A családok és a biztonság költségvetése

JÁSZBERÉNY | Május 26-án, pénteken a Magyar Országgyűlés által tárgyalt, a jövő évre, vagyis 2018-ra vonatkozó költségvetésről tájékoztatta a helyi sajtó képviselőit Pócs János, a Jászság parlamenti képviselője.

A kormány családbarát politikát folytat, mert el kell ismerni azt a teljesítményt, ha valaki gyereket nevel. Magyarország 2018-ban a GDP több mint 4,7 százalékát fordítja családtámogatásra, az OECD-átlag ehhez képest 2,55 százalék. 2010-ben még csak ezer milliárd forint jutott erre a célra a költségvetésből, jövőre viszont már majdnem kétezer milliárdot fordítanak rá.

Idén az első negyedévben 4,1 százalékkal bővült a magyar gazdaság, jövőre 4 százalék fölött lesz a növekedés. Az államháztartás stabil, a költségvetési tervezetben szereplő fejlesztésekhez adottak a források. Jövőre számos területnek jut többletforrás: az oktatásnak 97 milliárd forinttal, az egészségügynek 217 milliárd forinttal több jut, mint az előző években.

Továbbra is kiemelt cél az ország biztonságának erősítése, a megrázó nyugat-európai merényletek azt mutatják, továbbra is a tömeges, ellenőrizetlen migráció jelenti a legnagyobb biztonsági kockázatot, amit kezelni kell. A jövő évi költségvetésben minden szükséges forrás rendelkezésre áll majd határvédelemre, miközben folytatódik a fegyveres- és rendvédelmi életpályamodell, béremelési program. A rendvédelemre és a közbiztonság megerősítésére szükséges forrásokat ugyancsak tartalmazza a költségvetés, 83 milliárd forintos növekménnyel.

A kormány újabb lépéseket tesz a teljes foglalkoztatottság érdekében, a béremelési programokkal szeretnék elérni, hogy mindenkinek megérje dolgozni. Az előterjesztés alapján jövőre további 8 százalékkal nőnek a minimálbérek, 12 százalékkal a szakmunkás minimálbérek, ez utóbbiak duplájára emelkednek 2010-hez képest – mondta Pócs János.

Az előre nem várt kockázatok kivédése, több mint 200 milliárd forint tartalékkal lehetséges. Mindezt az teszi lehetővé, hogy Magyarország gazdasága erősödik. Köszönet ezért a gazdasági élet szereplőinek. Végezetül a képviselő elmondta, hogy bár az ellenzéki politika nem ismeri el de ez a költségvetés a kormány hat éves gazdaság programjáról szól.

BerényCafé.hu