Gmailesek figyelem! Itt az ideje jelszót cserélni!

Szinte mindennap kapunk hírt arról, hogy feltörtek valamilyen oldalt, jelszavak, felhasználói nevek kerültek a hackerekhez. S hogy mit kezdenek ezekkel? Például áruba bocsátják a net sötét bugyraiban.

A legújabb hírek szerint a drogok, fegyverek és hamis igazolványok mellett több mint egymillió Yahoo- és Gmail-fiók adatait kínálják eladásra a sötét weben. Felhasználónevek, e-mail címek, jelszavak szerepelnek az adatok között. A szakértők ezt nem egyetlen esetre, hanem több nagy támadásra vezetik vissza, amelyek az elmúlt években történtek. A HackRead konkrétumokat is közöl: a SunTzu583 álnevű hackerhez kötődik sok millió hozzáférés áruba bocsátása.

Ami az árakat illeti: 100 ezer, még egy 2012-es feltörésből származó Yahoo-fiókadatokat például 10,76 dollárért (azért csak ennyiért, mert az adatok már igen réginek számítanak, és feltehetően egy csomó már nem is létezik közülük), 500 ezer Gmail-fiók adatait (2008-ból, 2013-ból és 2014-ből) 28,24 dollárért, míg további 450 ezer, 2010 és 2016 között feltört Gmail-fiók adatát 25,76 dollárért.

S hogy mit tehet a felhasználó? Csak a régi tanácsokat tudjuk újra elmondani: néhány havonta változtassa meg a jelszavát, ahol lehet, használjon kétlépcsős hitelesítést, és a jelszavai jó erősek legyenek. Ez utóbbi mellé pedig nem árt egy jó jelszó-menedzser szoftver is.

 

hvg.hu

MEGOSZTÁS