CIA lehallgatás? Kinek kell tartania tőle?

A napokban kiszivárgott dokumentumok szerint a CIA rendszerével csak azt nem hallgatták le, akit nem akartak. A szakemberek szerint a technológia komoly, de azért nem kell túlaggódni a helyzetet.

Több ezer dokumentum került fel a Wikileaks oldalára, ami az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megfigyelési módszereivel foglalkozik. Ezek alapján úgy tűnik, a CIA képes volt arra, hogy mobiltelefonok és okostelevíziók mikrofonjain keresztül hallgasson le embereket. A BGR szerint a legnagyobb veszélyben az androidosok vannak, ugyanis több százmillió felhasználónak van olyan készüléke, amit az ügynökség fel tudna törni. A jogvédő szervezetek szerint az ügynökség a készülékek „gyenge pontjait”, azaz az operációs rendszeren tátongó biztonsági réseket kihasználva juthattak be telefonokra.

A tény, hogy a CIA képes a megfigyelésre, nem meglepő, a BBC szerint azonban a konkrét módszer kapcsán felmerül a kérdés, hogy vajon mennyire vagyunk mi, átlagfelhasználók veszélyben. Alan Woodward, az Europol tanácsadója szerint a mostani módszer és a Snowden-ügy között komoly különbség, hogy ezekben az esetekben a CIA célzott megfigyeléseket hajtott végre, vagyis nem a nagy tömegektől gyűjtött be információkat, hogy aztán azok között válogasson, hanem kifejezetten csak a gyanús személyektől.

© CBS News

Ugyanakkor a CIA módszere mégis csak arról szól, hogy az átlagember jogait semmibe véve használták fel úgy a készülékét, hogy arról a legkevesebb fogalma sem volt. Ráadásul azzal, hogy a televíziókon át is hallgatóztak, egy nem túl kecsegtető jövőképet festettek fel: hiszen a „dolgok internete” jegyében lassan minden eszközünk csatlakozhat a netre, ami azt is jelenti, hogy mindegyikbe be is lehet törni, így mindegyiket le lehet hallgatni távolról.

Don Smith, a SecureWorks biztonsági szakértője azonban úgy látja, egyáltalán nem életszerű, hogy egy kormányzati ügynökség ezeken az eszközökön keresztül figyeljen meg bárkit is. Ez valószínűleg olyan nagy energiabefektetést igényelne, ami miatt nem érné meg a fáradságot, hiszen a lényeg pont az, hogy ne derüljön fény a lehallgatásra. A kiberbűnözők miatt viszont érdemes aggódni, a hackerek ugyanis ezeken az eszközökön keresztül bármikor ellophatják a személyes adatainkat, számukra nem jelent problémát, ha ezt a lopást valaki felfedezi.

© AFP / Yuri Kadobnov

A szakember szerint azért sem valószínű, hogy a televíziók sérülékenységét felhasználták volna, mert ehhez be kellett volna jutni a lakásba, és egy pendrive-ot kellett volna a készülékhez csatlakoztatni. Ekkora kockázatot pedig nyilván valóan nem vállal a CIA.

Woodward szerint ha valaki mégis attól tartana, hogy a CIA kémkedni fog utána, nagyon egyszerűen elébe mehet a dolgoknak: húzza ki a falból a dugót.

 

hvg.hu

MEGOSZTÁS